post

Австралийската борса за ценни книжа (ASX) скоро ще е първия основен финансов пазар, който ще приеме блокчейн технолагията.

Блокчейн е основната система, която позволява Bitcoin, Ethereum и други криптовалути да се търгуват по децентрализиран начин с помощта на база данни, която непрекъсанто се актуализира и е обществено достъпна. Много потребители имат копие от данните и проверяват трансакциите. В света на биткойн тези валидатори се наричат миньори и удостоверяват и групират трансакциите в блокове, които са криптографски защитени и в последствие се добавят към публичната верига, за да са видими за всички.

ASX ще използва подобна база данни, за да замени своята стара система за сетълмент и клиринг, наречена CHESS. Още миналата година тя обяви, че ще работи с Digital Assets Holdings, а след близо две години тестове, платформата е готова за въвеждане. Премахването на посредниците ще направи сделките по-бързи, по-евтини и по-лесни, а ASX ще управлява системата, където всички потребители ще са известни и проверени. Търговците все пак ще имат достъп и до „несвързани пазарни оператори и съоръжения за клиринг и сетълмент“ но все още не е ясно какви точно ще бъдат те и как ще си взаимодействат с блокчейн платформата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.