post

Австралия обяви големи промени във федералния си бюджет за 2017 г., които засягат дигиталните валути. Те вече няма да се облагат с двоен данък, както досега, съобщи CryptocoinNews.

Досега данъчните служби в страната налагаха двоен налог при използването на bitcoin и други криптовалути. Ако човек си поръча кафе за $4 например и плати с виртуална валута, трябваше да плати 40 цента ДДС и още 40 цента заради самата дигитална валута.

Това отказваше доста от fintech компаниите да навлизат в страната, като спираше и доста предприемачи да започнат своя бизнес в тази сфера.  През последните няколко години местните институции не смятаха Bitcoin за форма на пари или чуждестранна валута. Сега обаче тълкуването се променя коренно.

Считано от 1-ви юли 2017 г. покупките чрез дигитални валути ще се третират като покупки с пари. Това ще освободи криптовалутите от двойния данък. “Правителството ще направи така, че по-лесно да се развиват иновации и компаниите, свързани с дигитални валути по-лесно да оперират в Австралия”, съобщава местната данъчна служба.

Очакванията са, че промяната постепенно ще се отрази благоприятно на местната fintech екосистема. Властите наблюдават стабилен ръст на потреблението на Bitcoin и други криптовалути, което е сред основните причини за промяната. Освен това Австралия иска да задържи повече стартиращи компании, вместо те да се пренасочват към други държави. Смекчаването на регулациите е една от най-важните стъпки в тази посока.

Leave a Reply

Your email address will not be published.