post

Две американски компании са се отказали от идеите си да основат Bitcoin-базирани фондове след препоръка на Комисията по фондови борси и ценни книжа (SEC), съобщава Reuters. Данните са от документи, които инвестиционни компании са подали в SEC.

Rafferty Asset Management LLC и Exchange Traded Concepts LLC са имали планове да пуснат отделни Bitcoin фонда, с които да може да се търгува като с нормални акции. Идеите са били базирани на успеха на Bitcoin фючърсите, които през декември миналата година бяха пуснати от CME и CBOE.

Екипът на SEC обаче заявил притеснения за ликвидността и стойността на подобни фючърси и финансови инструменти, които са базирани на Bitcoin. Регулаторът смята, че рискът е прекалено голям.

Фючърсите имат одобрение на друг регулатор – CFTC, комисията, която отговаря за тези финансови инструменти. Те не попадат под юрисдикцията на SEC, а само фондовете. CFTC пък получава критики заради притеснения, че не разглежда внимателно всички рискове с и около криптовалутата.

Несинхронизираната политика на регулаторите води до проблеми за Bitcoin. Това е поредното препятствие и неяснота пред криптовалутата, което пречи на нейната оценка и стабилност.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.