post

Банките в Индия може да загубят до 55% от бизнеса си заради големия интерес към финтех компаниите. Това показват резултати от проучване на Frost & Sullivan заедно с софтуерното лоби Nasscom, съобщава Livemint.

Според проучването банките трябва да увеличат инвестициите си в дигитална трансформация, ако искат да намалят негативното отражение на финтех върху бизнеса си. То посочва още, че индийските компании като цяло изостават от гледна точка на дигиталните технологии спрямо глобалните тенденции.

Особено сериозно е изоставането на банките и финансовите институции. 89% от финансовите организации по света са достигнали ниво на “дигитална зрялост”, докато само 44% от индийските им еквиваленти могат да кажат същото. Основните проблеми за индийския бизнес е неравномерното разпространение на достъпа до интернет, скоростта на връзката. Липсва и достатъчно квалифициран персонал в сегмента, макар и да има изобилие на инженери.

Добрата новина са страната е, че според доклада тя вече е направила доста да реши тези проблеми. Проучването изтъква няколко правителствени програми за стимулиране на дигиталната трансформация, увеличаващия се брой корпорации, които преминават към облачни услуги и използване на инструменти за анализ.

Всичко това създава много възможности за развитие на ИТ и ИТ-свързани услуги. Банките също трябва да участват в този процес и да не подценяват потенциала на финтех сегмента.

Leave a Reply

Your email address will not be published.