post

Банките имат по-големи притеснения от действията и възможностите на ИТ гигантите, отколкото на финтех стартъпите. Това се казва в нов доклад на Световния икономически форум (WEF), съобщава CNBC.

Според доклада финтех стартъпите имат по-малък ефект върху финансовия сектор от очакваното. “Финтех компаниите промениха базата на конкуренцията във финансовите услуги, но не и пейзажа. Финтех дефинира темпото и посоката на иновациите при финансовите услуги, но високите разходи за клиентите да сменят доставчика на услугата и бързият отговор на останалите, спъва възможностите им да растат бързо”, коментира Роб Галаски, съавтор на проучването.

Резултатите на доклада показват, че банките изостават значително от технологичните гиганти в разработката на технологии като клауд услуги, изкуствен интелект, Big Data анализи. Вместо това банките разчитат на самите технологични компании да им предоставят тези технологии и услуги.

Това поставя ИТ гигантите в по-добра позиция, но пък се отразява добре и на самите банки, които могат по-бързо и гъвкаво да се сдобиват с нужните технологии, за да отговарят на конкуренцията и на пазара. Друг похват е изкупуването от страна на банките на финтех стартъпи, които отговарят на стратегията им.

Така финтех компаниите може действително да водят посоката на развитие на индустрията, но големите играчи по-лесно и бързо се възползват от това и изземват позициите им.

Leave a Reply

Your email address will not be published.