post

Миналата седмица се навършиха 50 години от инсталирането на първия банкомат на Barcleys Bank в северен Лондон.

50 години по-късно те са навсякъде – 70 000 само в Обединеното кралство и три милиона по целия свят. Първоначално проектиран като начин за бързо получаване на пари, банкоматът се развива, за да стане точка за финансови услуги с възможност за плащане на сметки, депозити, купуване на билети, инвестиции, опция за проверка на отпечатъци и др. Преминаването към безналични и мобилни плащания повдига въпроса за това, дали АТМ ще издържи теста на времето, или ще отпадне като някогашните телефони с монети.

Като се има предвид опцията 26% от британците никога да не изберат варианта да платят в брой, когато пазаруват в магазините, според проучване, проведено сред 2000 души и поръчано от PPRO Group и 38 милиона трансакции в мобилните плащания, на стойност 288 милиона лири през миналата година, в този въпрос има известен резон.

Стойността на мобилните плащания е нарастнала с 247%, в сравнение с миналата година, но въпреки това увеличение, 42% от потребителите в Обединеното кралство все още използват банкомати, а един от всеки трима анкетирани (29%), би искал те да станат по-добри и сигурни средства за удостоверяване.

Безопасността на банкоматите винаги е била на дневен ред, тъй като скимингът на карти и злонамереният софтуер на компрометираните устройства, създават риск за потребителите. Някои от тях виждат във включването на биометрични данни начин за повишаване на сигурността на трансакциите, но безспорно най-голямата грижа винаги е било балансирането на удобството и сигурността. Използването на мобилни устройства и биометрични данни не само би осигурило по-удобен начин за теглене на пари, но и би предотвратило инциденти с кражба на самоличност и скимиране на карти, подсигурявайки по-добрата идентификация.

Според Саймън Блейк, директор на PPRO Group, обаче е по-вероятно банкоматът да изчезне, вместо да се развива:

Малко вероятно е банкоматът да достигне до своята 60 годишнина. 44% от потребителите заявяват, че рядко го използват и не е далеч денят, в който той ще бъде изпратен в историята. АТМ беше добро средство, когато трябваше да се намали нуждата от посещения в банковите клонове, но бързото приемане на дигиталните плащания направи така, че основната му функция да разпределя паричните средства, бързо да се превърне в излишна. Сега дигиталните методи господстват на пазара“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.