post

Брекзит ще има своето отражение не само върху Великобритания. Полските финтех компании виждат излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз като своето основно предизвикателство, съобщава Financial Times.

Великобритания е един от първите и основни пазари на доста полски финтех компании. Много от тях дори са преместили централите си в Лондон заради по-добрите условия на регулаторите. Брекзит обаче се оказва неочаквано изпитание, в което те трябва да преценят дали да останат в Лондон и дали бизнесът им ще пострада след излизането на страната от ЕС.

Компанията Billon например е имала доста ползи от навлизането си във Великобритания. Засега дори планира да увеличи служителите си там още повече. Компанията се надява, че Лондон ще запази финансовия си паспорт, който позволява на британските финансови компании да работят на територията на ЕС без проблеми. Дори и това да не се случи, Billon смята, че ще се справи сравнително лесно.

Компанията Azimo също смята, че Брекзит няма да я съсипе, но ще затрудни доста начина ѝ на работа. “Ако подозирах, че може да се случи нещо като Брекзит, щях да се замисля доста дали да преместя компанията в Лондон”, коментира Марта Крупинска, основател на Azimo. Тя казва, че след Брекзит е получила покани от Люксембург, Амстердам и Берлин да премести компанията си при тях и ако Брекзит потръгне в лоша посока, Крупинска казва, че вероятно ще премести компанията.

MyDocSafe дори обмисля изтегляне от Великобритания, ако ситуацията се влоши. Както повечето фирми в сектора обаче, тя запазва оптимизъм и очаква, че няма да се стигне до прекалено крайни или негативни сценарии. Вместо това прогнозира, че първоначално ще има трудности, но те ще могат да се преодолеят и дори може да има нови възможности за реализиране на услуги, които да помагат за връзката между бъдещите различни пазари.

Leave a Reply

Your email address will not be published.