post

Германия започва нова мащабна стратегия за стимулирането и развитието на своята ИТ индустрия и стартъп екосистема. За целта всеки голям град ще стане център на различни технологии, а всичко ще бъде обединено в обща структура, съобщава The Next Web.

Инициативата се казва “Дигитален хъб” и иска да направи така, че всеки голям град да може да се възползва от модерните технологии и техния принос към икономиката. “Започнахме нашата инициатива през 2016 г., за да свържем науката, корпорациите и дигиталната икономика. От самото начало целта ни е да съберем различните компетенции, за да създадем картина на дигиталната среда в Германия”, коментира Бригите Циприс, министър на икономиката и енергията.

Така цялата страна ще се превърне в единен конкурент на Силициевата долина и център на технологиите в Европа. Според правителството в цялата страна има достатъчно силни места, където могат да се развиват технологии. Това е по-добър подход, отколкото да ги съсредоточи само в един град и ще мотивира развитието на повече райони.

Всеки град може да прецени в какво е силен и да кандидатства за участие в дигиталния хъб. Вече 15 от големите градове са направили това и са получили конкретните си цели. Fintech ще се развива от Берлин, който ще е център на IoT, и от Франкфурт, където това ще е основната технология. В Кьолн ще се развиват технологии за умни застраховки, а в Хамбург и Дортмунд – логистика. Мюнхен ще отговаря за мобилните технологии, а Карлсруе за изкуствения интелект. Щутгарт ще се насочи към индустриите на бъдещето, а Дрезден и Лайпциг ще заботят като общ център за умни системи, IoT и енергия.

Потсдам ще стане център на медийни технологии, а Нюрнберг и Ерланген на дигиталното здраве. Лудвигшафен и Манхайм пък ще се насочат към химията. Всеки град е избран, защото вече има установено присъствие и постижения в дадения сегмент. Те ще работят заедно и ще си помагат в общи проекти, които ще се финансират както от частни инвеститори, така и от държавата. Целта е публичният и частният сектор да работят заедно и в определянето на новите регулации.

Leave a Reply

Your email address will not be published.