post

Новият анализ на FinTech Global показва, че и през първото тримесечие на тази година Лондон запазва лидерството си по fintech инвестиции в Европа. На второ място остава Берлин, съобщава FNLondon.

Данните показват, че базираните в Лондон компании са привлекли над три пъти повече капитал спрямо Берлин. Общо шест града в Европа се оформят като Fintech центрове – Лондон, Берлин, Стокхолм, Париж, Барселона и Амстердам. Общо fintech компаниите в тези градове са получили инвестиции за $823 млн. за първите три месеца на тази година.

Общите инвестиции в сегмента в цяла Европа са $1.2 млрд. От тях 36%, или $421 млн., са отишли в Лондон, въпреки че някои компании се местят заради Брекзит. Берлин е получил $140 млн. Общо през последните три години в Лондон отиват 39% от fintech инвестициите в Европа. Данните посочват, че за сега Брекзит не дава особено отражение на сегмента.

Лондон обаче има все по-сериозен конкурент. Дялът от 6% на Берлин преди три години вее е повече от двойно по-голям. Градът продължава да бележи доста бърз възход на fintech сегмента си. Дали Лондон ще успее да запази лидерството си вече зависи най-вече от политиците и преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Консерваторите имат планове да удвоят разходите за наемане на хора, които не са от ЕС, което също може да изгони доста компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published.