post

Жителите на американския щат Алабама ще могат да плащат данъците си с помощта на селфи, като използват специално приложение. За целта данъчният департамент на щата си сътрудничи с компанията MorphoTrust.

Потребителите ще могат да използват системата за електронна идентификация MorphoTrust (eID) при изпращането на данъчните декларации. Приложението сканира лицето на човека, за да потвърди неговата самоличност.

Технологията eID представлява система за проверка на самоличността във вид на приложение. Засега тя е достъпна само за iOS. Всеки път когато потребителят иска да отвори системата, той трябва да сканира с помощта на приложението своята лична карта или шофьорска книжка, а след това и лицето си. Цялата получена информация се съпоставя с държавната база данни. След това данъците могат да бъдат платени.

За идентификация на личността приложението прави селфи в панорамен режим. Властите в Алабама са уверени, че всичко е толкова безопасно, колкото и личното подаване на данъчна декларация с използване на лична карта.

Официалните власти на щата планират да поддържат работата на системата през цялата следваща година. Ако всичко върви нормално, на потребителите ще бъде позволено да използват електронните идентификатори и в други процеси, свързани с удостоверяване на личността.

Проблемът с данъчните измами в САЩ става все по-актуален – всяка година той коства на държавата над 400 милиона долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published.