post

Гибралтар обяви, че въвежда лиценз за финтех фирмите, които искат да използват блокчейн технология, съобщава в. Independent. Издаването на лиценза влиза в сила от следващия месец.

Целта на новия лиценз е да привлече повече финтех фирми след Брекзит. Това е и първото подобно решение на регулатор, което може да отвори вратата за по-широкото приемане и легализиране на блокчейн технологията в други държави.

Новите правила ще регулират различни финансови дейности с блокчейн, като трансфер или съхранение на пари и активи. Целта е в голяма степен регулацията да е сходна с тази на банките, като да е съобразена със спецификите на технологията.

Регулаторите на Гибралтар очакват интерес от страна на финтех компаниите заради новия закон. Институциите казват, че има много финтех фирми, които искат подобни регулации, за да могат да работят спокойно и да е ясно, че не търсят начини да излъжат потребителите си.

Новите правила ще изискват от фирмите, които предлагат и използват финансови блокчейн услуги да разполагат с постоянен капиталов резерв. Неговият размер ще се определя индивидуално за всяка компания според нейните цели и ситуация. Освен това компаниите ще трябва да разполагат с ясни правила за потребителите и системи за превенция на използване на блокчейн технологията за пране на пари или финансиране на терористи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.