post

Две финтех компании попадат сред осемте стартъпа с най-голямо финансиране в Европа, съобщава nanalyze. Компаниите са Klarna и Adyen.

Klarna е основана през 2005 г. в Швеция. Сега е оценена на над 2.5 млрд. долара, като има общо финансиране за над 521 млн. долара. Сред инвеститорите са големи имена като Sequioa, Visa и др. Компанията предлага решения и услуги за е-комерс плащания. Те се използва от Burberry, Nike, Lenovo и още много други. Тя позволява на клиентите да въведат имейл и адрес за доставка. Klarna извършва плащането към фирмата, а след това с потребителя се разбира за подобаващ метод на плащане или кредит.

Adyen е основана през 2006 г. в Холандия. Нейната оценка е 2.3 млрд. долара, като общото ѝ финансиране до момента е 266 млн. долара. Тя също предлага решения за електронни плащания и се използва от Netflix, Uber, Etsy, Spotify, Groupon, LinkedIn и др. Платформата поддържа над 250 метода за плащане в целия свят, всички водещи кредитни карти, Android и Apple Pay и др. Целта ѝ е да направи онлайн плащанията много по-лесни и бързи.

В класацията на CB Insights попадат о още финтех компании. Сред тях са Saxo Bank и Avaloq Group. Компанията с най-голямо финансиране във всички сектори, очаквано, е Spofity.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.