post

След дебюта си във Великобритания и N26 се присъединява към другите дигитални банки, базирани на приложения, като Monzo, Starling и Revolut, които разклащат банковата индустрия. Какви са предизвикателствата пред тях? Дали ще бъдат засегнати от Брекзит?

N26 стартира дейността си през 2015 г.  със седалище в Берлин. Прави дебюта си в Обединеното кралство през 2018г. Разраства се бързо, като към днешна дата разполага с 1,5 милиона клиенти в 22 държави – и очевидно не планира да позволи на Брекзит да попречи на амбициите й.

N26
Основни положения:
Предлага пълна банкова сметка с дебитна карта Mastercard.  Оперира във Великобритания чрез Европейски банков лиценз, издаден от Немската централна банка. Парите на клиентите им са  гарантирани от германската схема за защита на депозитите в размер до € 100 000  (или £ 89 000), а не от британската схема за компенсиране на финансовите услуги (FSCS), която защитава до £ 85 000.

Плюсове: Приложението разполага с незабавни уведомления за транзакции, подсметки за организиране на пари и възможност за незабавно заключване на картата, ако я загубите. Предлага неограничени безплатни тегления от банкомат във Великобритания; плащанията в чужбина са по обменния курс Mastercard, без допълнителни надценки.

Минуси: Някои хора се притесняват от факта, че N26 не е обхванат от Схемата за защита депозитите на Обединеното кралство (FSCS) и се питат доколко ще са защитени парите им след Брекзит. Възможно е европейските банки, които понастоящем оперират в Обединеното кралство да продължат да работят там, докато кандидатстват за пълна авторизация от Обединеното кралство, но все още има много неяснота в тази област. Трябва да знаете, че не можете да правите парични депозити или да плащате с чекове. Имайте предвид, че има такса от 1.7% за тегления от банкомат в чужбина. В момента не са налични овърдрафти, въпреки че от N26 твърдят, че очакват да ги пуснат преди края на 2019 година.

Monzo
Основни положения: Monzo е създадена през 2015 г. Започват дейността си като предлагат предплатена дебитна карта. След това преминават към пълна текуща сметка. Сега те се гордеят с близо 1,2 милиона клиенти. Сметката е с дебитна карта на Mastercard.

Плюсове: Можете да разделяте сметки, да задавате бюджети и да получавате незабавни известия, както и да създавате директни дебити и постоянни нареждания, да плащате на хората веднага и други. Тегленето на пари в брой във Великобритания е безплатно и като при N26, когато сте в чужбина, плащанията са по обменния курс на Mastercard, без да се добавят допълнителни такси. Можете да платите с чекове по пощата, а скоро  Monzo обяви, че потребителите вече могат да депозират пари в своите сметки в някой от 28 000 магазина в PayPoint в цяла Великобритания (такса: £ 1). Има овърдрафти. Monzo отбеляза добри резултати в проучването за обслужване на клиенти Money Saving Expert. Вашите пари са защитени от FSCS на Великобритания в размер до £ 85 000.

Минуси: Ако теглите пари в брой от банкомати извън Обединеното кралство, можете да получите до £ 200 на всеки 30 дни безплатно, след което ще бъдете таксувани с 3% такса.

Starling Bank

Основни положения: Starling Bank стартира през май 2017 г. и сега имат около 325 000 лични сметки. Те предлагат пълна текуща сметка, която идва с дебитна карта на Mastercard. През август стартираха разплащателни сметки за юноши на възраст от 16 до 17 години.

Плюсове: Можете да платите на хората веднага и да настроите директни дебити. Други функции включват известия в реално време, възможност за разделяне на сметки, заключване и отключване на вашата карта и други. Starling Bank плаща лихви по текущите си сметки: 0.5% върху салда до £ 2000, след това 0.25% до £85000. Няма такси за банкомат в Обединеното кралство или в чужбина, а когато сте в чужбина, се използва обменния курс на Mastercard, без никакви такси. Това е свързано с пощенската служба, за да позволи на клиентите да депозират и теглят пари в брой от техните 11 500 клона. Можете да заплатите чекове по пощата, а овърдрафтите са на разположение. Вашите пари са защитени от FSCS в размер до £ 85 000.

Минуси: През септември 2018г. Starling Bank внезапно затвори форума си за комуникация, което предизвика критики. От Starling Bank  отрекоха, но не звучаха убедително.

Revolut
Основни положения:
Базираната в Лондон дигитална банка Revolut стартира дейността си през 2015 г. и към днешна дата има над 3 милиона клиенти в цяла Европа, от които 1,5 милиона са във Великобритания. Revolut получи Европейски банков лиценз в края на 2018г.

Плюсове: Предлагат се всички обичайни функции – текуща сметка с дебитна карта, инструменти за бюджетиране, незабавни уведомления за разходите, възможност за заключване и отключване на картата и други. Можете да използвате картата, с над 150 валути, обикновено без такси. Revolut използва междубанковия обменен курс, който според тях е по-добър от тарифата на Mastercard, използвана от Monzo. Можете да прехвърляте пари в чужбина  в 24 валути.

Минуси: Парите на клиентите не се покриват от FSCS, въпреки че това би могло да се промени в бъдеще, когато Revolut бъде упълномощен от Органа за финансово поведение (Financial Conduct Authority). Клиентските средства се държат в отделни сметки в Lloyds и Barclays. Няма директни дебити и все още няма наличен овърдрафт. Тегленията от банкомат в Обединеното кралство и в чужбина са безплатни до £ 200 на месец, след което се заплаща такса от 2%. В определени ситуации такси се прилагат за задгранични разходи и трансфери.

 

Източник: Статия „ The smartphone apps that will change the way you bank“ by Rupert Jones, The Guardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.