post

Bitcoin се добива от „миньори“, които оставят специални компютри да работят постоянно, но това има определена цена. Оказва се, че мрежата за добив на криптовалутата изразходва повече електроенергия годишно, от колкото цяла Ирландия и още 19 други европейски държави, или повече от пет пъти от продукцията на най-голямата вятърна електроцентрала на контенинта – London Array. Това твърди статистика, публикувана скоро след като Bitcoin премина границата от 9000 долара. Според Digiconomist, прогнозираната мощност на мрежата за добив на валутата, която е отговорна за проверката на трансакциите е 30.14 TWh годишно, а това е повече от консумацията на 19 други европейски държави при непрекъснато изтичане на енергия от 3.4 GW. Всяка отделна сделка изразходва почти 300 kWh – достатъчно, за да заврят 36 000 чайника, пълни с вода.

Въпреки, че консумацията при другите криптовалути е трудно да се изчисли, можем да добавим, че един от двата американски центъра за данни на Visa работи с едва около 2% от енергията, нужна за добива на Bitcoin, а между тях се прехвърлят данни за около 200 милиона трансакции дневно. За сметка на това, трансакциите на Bitcoin са под 350 000 дневно.

Извличането на толкова енергия е аспект от начина, по който мрежата на криптовалутата се предпазва от измами. Мощните компютърни конфигурации, които добиват валутата имат своите проблеми, чието разрешаване възнаграждава миньорите с почти четвърт милион долара и проверява всички сделки, извършени през последните 10 минути. Тъй като цената на Bitcoin расте, расте и печалбата, а все повече миньори се включват в мрежата, което означава, че валутата използва значителна мощност в периода на повишение на стойността си.

Leave a Reply

Your email address will not be published.