post

През 2018 г. ИТ гигантите като IBM може да започнат да изкупуват финтех стартъпи. Това прогнозира изпълнителният директор на норвежкия финтех стартъп Auka, в интервю за CNBC.

Технологичните гиганти имат дългосрочни отношения с банките, но старите технологии вече изостават и карат компаниите да гледат към новите възможности. Допълнителен стимул за това ще бъде директивата на ЕС, която влиза в сила от януари 2018 г. Тя ще задължи банките да отворят системите си и трети фирми да имат достъп до данните им, стига клиентите да разрешат.

Това ще позволи създаването на още повече и разнообразни финтех услуги и приложения. Всичко това пък ще се отрази положително на интереса на ИТ гигантите към финтех компаниите, които създават въпросните услуги. Според Auka самите ИТ гиганти не разполагат с необходимите възможности да реагират адекватно на промяната. За тях ще е по-лесно просто да изкупят подходящите за стратегиите им финтех стартъпи и да се слеят с тях, прогнозира шефът на Auka Даниел Дьодерлайн.

Той очаква, че ИТ гигантите ще започнат да изкупуват предимно “фрагменти” и “нишови вертикали”. Това дори може да доведе до появяването на множество подобни компании, които имат именно цел да привлекат вниманието на голям купувач.

“Има много компании, които имат чудесни технологии, но не разполагат с маркетинг мускули, нямат крайни клиенти и финансова устойчивост”, коментира Дьодерлайн.

Leave a Reply

Your email address will not be published.