post

Финансовите министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) ще се срещнат, за да обсъдят обща стратегия за развитие на финтех индустрията. Целта е да се ускори навлизането на финтех в ЕС, което за момента изостава, съобщава агенция Reuters.

Финтех сегментът на ЕС изостава значително спрямо този на Китай и САЩ, особено след като се извади Великобритания, в която е съсредоточена голяма част от местната индустрия. Финтех индустрията в Китай е пазар за $102 млрд. към 2015 г., показва документ, подготвящ за срещата на министрите. Пазарът на САЩ е $36 млрд., докато този на ЕС е само $6 млрд. и расте най-бавно.

В петък министрите ще се срещнат в Естония, за да обсъдят мерки за привличането на повече финтех компании. Обмисля се въвеждането на пропорционални и гъвкави регулации, които да помагат на стартиращи компании и алтернативни бизнеси. Трябва да се привлекат повече компании в територията на ЕС и след излизането на Великобритания. В момента там е 80% от финтех пазара на ЕС.

Една от надеждите е, че новите мерки ще мотивират част от финтех компаниите във Великобритания да се преместят обратно в ЕС след Брекзит, който се очаква през 2019 г. Освен това трябва да се мотивират и самите потребители, които да обърнат повече внимание на финтех услугите и да имат по-голям достъп до такива, за да може индустрията да расте по-бързо и да настига останалите региони. Това е и част от стратегията за единен пазар на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published.