post

Европейският финтех гигант Klarna е получил пълен банков лиценз в Швеция, съобщава Financial Times. С него оценената на 2 млрд. долара компания става най-голямата европейска финтех фирма с банков лиценз.

Компанията е основана през 2005 г. в Стокхолм и предлага услуги за онлайн разплащания за онлайн търговци и магазини. Тя има над 60 млн. потребители и е обработила транзакции за 13 млрд. евро само през миналата година. Това я прави една от най-големите финтех компании в Европа, а сега има възможност за още по-голямо разширение.

Банковият лиценз ѝ позволява да предлага услугите си в цяла Европа. “Станахме една от най-големите банки в Европа с 60 млн. клиенти и 70 000 търговци, за които границите не са пречка”, коментира Себастиян Сиемятковски, изпълнителен директор на Klarna.

Очаква се компанията да се възползва напълно от банковия лиценз. Тя вече обмисля предлагането на допълнителни услуги , включително банкови карти, дигитални портфейли, сметки за получаване на заплатата. Klarna предвижда се използва активно технологиите, за да развива банката си и да я насочи към крайните потребители. Един от основните ѝ фокуси ще бъдат бързите и прости транзакции.

Освен това скоро компанията ще смени името си на Klarna Bank. Тя очаква, че истинското предизвикателство няма да е за нея, а за традиционните банки. “В технологичния свят компаниите се конкурират активно и бързо могат да бъдат изтласкани, ако не отговорят на очакванията. Но заради регулациите, банките със стари технологии и лоши оценки за качество от потребителите, успяват да надделяват”, коментира Сиемятковски.

Leave a Reply

Your email address will not be published.