post

Европейският съюз прие нови мерки и правила, които трябва да затегнат сигурността на финансовите услуги и да помогнат за по-бързото развитие на финтех сектора, съобщава Reuters. Новите мерки трябва да увеличат и конкуренцията между финтех компаниите и банките.

“Новите правила ще водят всички играчи на пазара, нови и стари, да предложат по-добри платежни услуги на потребителите и да гарантират по-добре сигурността им”, коментира вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровкис.

Правилата влизат в сила от 13-ти януари 2018 г. Някои от тях обаче имат гратисен период и се дава време до септември 2019 г. на компаниите, за да могат да се подготвят. Една от новите мерки е, че както онлайн, така и обикновените магазини ще трябва да изискват две мерки за сигурност при електронно плащане.

Не може да се използва само една парола или детайлите от картата. Трябва да се добави ПИН код, мобилен телефон, потвърждение по друг начин например чрез пръстов отпечатък или др. Прави се изключение единствено за безконтактни плащания за суми до 50 евро.

Освен това собствениците на банкови сметки ще трябва да дадат изрично разрешение данните им да се използват от трети лица, например други финтех компании. За целта съответните компании ще трябва да имат разрешително от съответния регулатор преди да могат да искат да работят с данни на потребители.

Забранява се финтех фирмите просто да взимат паролите на потребителите за банковите им сметки и така да заобиколят регулацията. За сметка на това банките ще са задължени да осигуряват достъп на финтех компания до данните на потребител, когато той е разрешил това дори и да означава, че банката трябва да създаде нов интерфейс за целта. Трябва да има и резервен достъп в случай, че основният се повреди.

Макар всичко това вече да е прието и да има официален срок на влизане в сила, все още има възможност за обжалване. Държавите-членки и Европейският парламент имат 3 месеца да обжалват някое от правилата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.