post

Европейската комисия обмисля нови правила, за да ускори въвеждането на система за мигновени плащания, стартирана миналата година от Европейската Централна Банка, като пряко предизвикателство за картовите фирми и технологичните гиганти, като PayPal.

Системата TARGET за незабавно плащане (TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) на Европейската Централна Банка ще позволи на потребителите и компаниите в Европа да прехвърлят евро един на друг в рамките на секунди независимо от работното време на тяхната местна банка. Това се разглежда като пряко предизвикателство за американски фирми като PayPal, Google, Facebook и Amazon, както и за китайските Alibaba и Tencent, които в момента доминират в предлагането на такива услуги в Европа. Но тъй като досега европейските банки се присъединяват бавно към системата, Европейската комисия проучва възможни мерки за улесняване на нейното използване.

“Разсъждаваме дали ще е необходим по-силен регулаторен натиск, за да се ускори този процес”, заяви Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за финансовите услуги Валдис Домбровскис на конференция в Брюксел. Той съобщи, че системата на ЕЦБ има потенциал “да наруши съществуващите решения за плащане, включително картовите разплащания, поне за транзакциите деноминирани в евро”. Понастоящем американските фирми Visa и Mastercard доминират на европейския пазар за картови плащания. “След няколко години искаме Европа да постави нови глобални стандарти в  технологиите за разплащане”, завърши Домбровскис.

 

Източник: Статия „EU weighs new rules on payments in challenge to Visa, Mastercard” by channelnewsasia.com, source Reuters, 26 Feb 2019

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.