post

Европейският съюз подготвя нова директива, която да въведе по-ясни мерки и контрол над криптовалутите, съобщава CryptoCoinsNews. Основната цел да да се намалят злоупотребите и опитите за престъпления чрез използване на виртуалните пари.

Според Европейската комисия Европа не е достатъчно добре подготвена за кибератаките и киберпрестъпленията. Тя посочва, че атаките с криптиращи вируси са се увеличили с 300% за последните три години. Очаквания са между 2013 г. и 2019 г. икономическите щети от тези вируси да се увеличат пет пъти.

Комисията предлага нова директива, която да увеличи и конкретизира действията, които са нарушение и да засягат всички платежни системи, включително с криптоваути. Директивата ще предложи и общи правила в страните-членки, както и ще конкретизира отделната юрисдикция на членовете на ЕС по конкретните нарушения.

Предложението идва по-малко от седмица след изявлението на Жан-Клод Юнкер. Тогава той обяви, че трябва да се направи повече за киберсигурността. Юнкер обяви и създаването на Европейска агенция по киберсигурността, която да синхронизира действията на страните-членки.

Европейската комисия планира да представи конкретните мерки в началото на следващата година. Освен това тя казва, че през октомври т.г. ще представи и своето мнение за ролята на криптирането при криминалните разследвания.

Leave a Reply

Your email address will not be published.