post

Финтех индустрията ще попадне под вниманието на институциите на Европейския съюз през тази година, съобщава Politico. Още през февруари Европейската комисия (ЕК) ще представи серия предложения за правила и регулация на финтех услугите и платформите.

Сред тях попадат правила за блокчейн, клауд услуги, сигурността на данните и др. Целта на правилата ще бъде не да ограничава, а да помогне на финтех компаниите по-бързо да растат в ясна и предвидима среда. Повечето от правилата ще са гъвкави, като ЕК планира по-твърда позиция само по т.нар. краудфъндинг, т.е. набиране на финансиране от потребителите и Peer-to-Peer отдаването на заеми.

“Трябва да сме внимателни какво искаме да регулираме, за да не задушим този сектор преди да се развие. Затова обсъждаме концепция, която да даде рамка за целия ЕС и единни лицензи, които да важат за целия ЕС за някои от услугите”, коментира Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК и отговарящ за финансовите услуги.

ЕК иска да въведе единни стандарти за онлайн набиранията на финансиране и онлайн заемите. По този начин ще се улеснят компаниите, които в момента трябва да се съобразяват с доста различни правила във всяка от страните-членки на ЕС. Освен това ЕК иска да има и защита за инвеститорите.

За блокчейн технологията, съответно и за криптовалутите, не се предвиждат строги регулации. Вместо това ще има механизъм, който да наблюдава развитието на технологията и да се намесва при спорове.

ЕК ще поиска и по-голяма сигурност за данните на потребителите и компаниите, особено във финтех сектора. Възможно е да се въведат методи за споделяне на данни за кибератаките между финансовите институции. Самите финансови стрес тестове също може да добавят и проверка на киберзащитите на банките.

Какви мерки и доколко ще бъдат въведени, все още предстои да се разбере. През тази година предстои представянето на предложението на ЕК, а след това и неговото обсъждане, включително с представители на индустрията. Ще мине още доста време преди те да станат юридически факт.

Leave a Reply

Your email address will not be published.