post

Финтех компаниите в САЩ се радват на сериозен възход. По данни на KPMG те са получили финансирания за общо 3.5 млрд. долара само през първото полугодие. Forbes публикува и списък на най-големите финтех компании в САЩ.

В него дори не влизат всички “еднорози”, т.е. компаниите с оценка над 1 млрд. долара. Само през тази година към този т.нар. клуб, са се присъединили три компании – Robinhood, Symphony и AvidXChange. А ето кои са и най-големите финтех компании в САЩ:

На първо място е Stripe. Тя има оценка от 9.2 млрд. долара. Основана е през 2010 г. Дава възможност на малки търговци да приемат онлайн и мобилни плащания.

На второ място е SoFi. Тя има оценка от 4.3 млрд. и е основана през 2011 г. Тя предлага студентски заеми, рефинансиране на кредити и други финансови услуги.

Трета е GreenSky с оценка 3.6 млрд. долара. Основана е през 2006 г. и предлага финансиране за домашни ремонти.

Четвърта е основаната през 2007 г. Credit Karma. Тя има оценка 3.5 млрд. долара и предлага безплатни кредитни оценки и препоръки за кредитни карти и заеми.

Пета е Oscar. Създадена е през 2013 г. и има оценка $2.7 млрд. долара. Тя помага за по-лесно намиране и купуване на здравни застраховки.

На шесто място е Avant с оценка 2 млрд. долара. Тя е създадена през 2012 г. и дава онлайн заеми на хора с ниски кредитни оценки.

Седма е Zenefits с оценка 2 млрд. долара. От 2013 г. насам предлага клауд-базирана HR платформа за компании.

Осмата позиция е за Prosper. Създадена е през 2005 г. и сега е оценена на 1.9 млрд. долара. Тя помага на хора да получават заеми от инвеститори.

Девета е AvidXchange. Тя е от най-старите в сегмента – работи от 2000 г. насам, като достигна оценка 1.4 млрд. долара. Тя автоматизира фактурирането и сметките на компании.

Десета е Robinhood, която е създадена през 2013 г. от Байжу Бат и българина Владимир Тенев. Тя вече има оценка 1.3 млрд. долара и предлага безплатни търгувания с акции през мобилно приложение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.