post

Инвестициите във fintech сегмента през 2016 г. са намалели. Това показат резултатите от проучване на сингапурската инвестиционна компания Life.SREDA, съобщава VisualCapitalist. Това обаче не означава, че интересът към сегмента също намалява, казват анализаторите.

Общо инвестициите във fintech за 2016 г. възлизат на $19.1 млрд. Това е с 6% по-малко спрямо 2015  г. Най-голямата инвестиция в сегмента за миналата година е в размер на $4.5 млрд. Тя е част от Series B финансиране на Ant Financial, която е част от групата на Alibaba. Това е и най-голямото финансиране за непублична технологична компания в историята.

Спадът на финансирането обаче не е заради липса на интерес. Напротив, инвеститорите вече търсят повече качеството отколкото количеството. Освен това дори утвърдени финансови институции, включително банките, вече стават все по-активни в сегмента. Банките например са увеличли инвестициите си с 61%.

Анализаторите посочват Barclays и Goldman Sachs като едни от най-активните банки в сегмента. Barclays са направили 23% инвестиции във fintech компании през 2016 г., което е с 53% повече спрямо 2015 г. Goldman Sachs увеличават инвестициите си със 31% до 17 компании.

Очаквано, банките имат различни крайни цели. Goldman Sachs избира компании, от които очаква финансова възвращаемост. Barclays предпочита стратегически инвестиции, от които може да извлече ползи и за собствения си бизнес.

Courtesy of: Visual Capitalist

Leave a Reply

Your email address will not be published.