post

Индонезия ще забрани на финтех компаниите да използват криптовалути в платформите си, съобщава Bloomberg. Решението влиза в сила от 1-ви януари т.г., като има условия и идва с допълнителни регулации.

Забраната се отнася за приемане и извършване на плащания с криптовалути. Финтех компаниите обаче ще имат право да търгуват с тях. Освен това доставчиците на услуги за електронни плащания вече ще трябва да си вадят лиценз от Централната банка на страната.

“Виртуалните валути са много нестабилни според нашите наблюдения и никой не може да гарантира тяхното движение, защото за него няма никаква база. Никой не може да ги наблюдава и да е отговорен за тях. Затова рисковете са големи и могат да бъдат широко разпространени”, коментира Иван Хуантро Хердяван, който оглавява финтех отдела на Централната банка на Индонезия.

Банката не е почитател на криптовалутите от самото начало. Тя се притеснява, че чрез тях може да се финансира тероризъм, да се използва за по-лесни плащания на наркотрафиканти, да доведе до инфлация и проблеми в икономиката.

Същевременно, има голям интерес от инвеститори именно заради високата цена на Bitcoin. “Не искаме това да се превърне в спекулация или балон, който да доведе до загуби”, коментира финансовият министър на страната Сри Муляни Индравати.

Leave a Reply

Your email address will not be published.