post

Интересът на инвеститорите към fintech проекти в Европа се увеличава, докато в САЩ намалява. Това показват резултатите от ново проучване на CB Insights, цитирано от Fortune.

Данните сочат, че през първото тримесечие на годината американските fintech компании са успели да наберат финансирания в размер на общо $1.1 млрд. Това е с 8% по-малко спрямо предходното тримесечие и цели 39% по-малко в сравнение със същия период миналата година. С 9% по-малко са и сделките за финансиране – общо 90.

Междувременно ръстът в Европа е значителен. Инвестициите в сектора са с 250% повече спрямо предходното тримесечие и възлизат на $667 млн. Освен това са и със 133% повече спрямо година по-рано. Общо сделките за финансиране са 73, което е ръст от 74%.

Основните тенденции в сегмента са дигитални банки, онлайн плащания и работа по регулациите. Това създава добри условия за бързо развитие на fintech в Европа, коментира Матю Уонг, старши анализатор на CB Insights.

Същевременно, в САЩ продължава да се наблюдава забавяне на инвестициите. Проблемът не е липсата на пари, напротив, те са много. Инвеститорите обаче намаляват темпото след две много силни години, за да видят как ще се развият вече направените инвестиции.

Leave a Reply

Your email address will not be published.