post

Една от основните цели на финтех сегмента е да даде по-лесен достъп до финансови услуги и на най-отдалечените места. Алиансът Better Than Cash на ООН, земеделската организация One Acre Fund и Citi Inclusive Finance показват реалните ползи от реализирането на тази цел, отбелязва IBS Intelligence.

Трите организации заедно са осигурили на фермерите в Кения достъп до няколко дигитални финансови услуги, които дават голям резултат. Най-важното е, че фермерите могат да плащат вноските по заемите си чрез дигитални пари, вместо само и единствено в брой. Това позволява на повече фермери да се възползват от възможността за заем, а One Acre Fund спестява време на служителите, които трябва да обикалят по фермите, за да събират вноските в брой.

Фондът инвестира това време в допълнителни обучения и съвети за фермерите как още по-добре да се възползват от финансовите технологии и да повишат финансовата си култура като цяло. Резултатите се оказват доста добри. Има 85% спад на опитите за измама с плащането на вноските.

Преди въвеждането на програмата, средното време за обработка на едно плащане е било между 12 и 16 дни. Сега е само 2 до 4 дни. Освен това фермерите получават уведомление, когато плащането им е прието и обработено. Разходите за обработка пък са свалени с 80%, а служителите спестяват 46% от времето за събиране на вноските. Жените споделят още, че дигиталните плащания и липсата на пари в брой ги кара да се чувстват по-спокойни.

“Дигиталните плащания са ключови за изграждането на устойчиви бизнес модели с дългосрочен ефект. Давайки възможност на малките фермери да извършват и получават пари по дигитален път създаваме и по-голяма прозрачност и отговорност, което дава повече възможности на хората да управляват собствените си финанси”, коментира Осуел Каонд, ръководител на Better Than Cash Alliance за Африка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.