post

Символът на семеен уют в дома, особено през зимата е огънят. Не случайно за всяка изискана или празнична трапеза е задължително да има и свещи. Магията на живия огън създава положителна атмосфера и настроение. Още от далечното минало, огнището е символ на щастлив семеен живот. Огнището е това, което е давало на всички топлина и храна. Бащината къща се асоциира с огнище и буквално и в преносен смисъл.

Днес, огнището в един дом не е невъзможно. Но с тази разлика, че го наричаме камина. Горящ, жив огън в дома ни е притегателна сила за всеки член от семейството, която провокира споделяне на обичта, почитанието, уважението и съвместния живот. Имаше един не малък период, в който камината се възприемаше по-скоро като архитектурно решение и част от обзавеждането. Но това вече не е така. В последните години, камината в дома започна да възвръща по-скоро функциите си на семейно огнище, отколкото на красива мебел и лукс. Това е така, благодарение на иновативният екологичен продукт – дървесни пелети. Какво представляват дървесните пелети може да прочете на peleti.xyz

Камините, за който е нужно дърва се обслужват трудно, тромаво и оставят доста замърсявания. Дори не са полезни за здравето, не само заради това, че намаляват кислорода в помещението, а и заради фините прахови частици, задимяването и трудното почистване.

Но за радост, камините на пелети обхващат всичко най-добро, което може да искаме и очакваме. Новите модели камини за отопление с пелети  са с красив дизайн, екологични, има доста аксесоари за тях като рамки и други, за да придобият акцентиращ архитектурен дизайн и най-вече модерната камина на пелети може да осигури високоефективен начин на отопление в цялата къща.

Новите модели камини за пелети предлагат възможност за отопление и снабдяване с битова гореща вода на цялото домакинство.

Какви са техническите характеристики, които трябва да уточните, преди да купите камина за отопление с пелети: размери, консумация на запалителя, тегло, коминен отвор, вместимост, конвекторен вентилатор, максимално топлоотдаване, термостат, общо топлоотдаване, реле против прегряване, консумация на дървесни пелети за час, програматор, електрическа консумация, електрическо запалване. Колкото повече от тези характеристики допадат на вашите нужди и очаквания, толкова по-добре.

Този начин на отопление от ново поколение независимо дали оборудването е пелетната камина е с водна риза, външна/стояща или за вграждане, гарантира: бързото достигане до висока температура, лесно поддържане без постоянна нужда от човешка намеса и екологичен консуматив, който е гаранция за здравословна атмосфера в дома.

Пелетните камини са подходящи не само за дома и офиса, но и за отопление на индустриални пространства. Системата е организирана така, че чрез автоматизация на подаването на пелети от бункер, може да разчитаме на постоянен огън без човешка намеса. Централните отоплителни системи, които работят с дървесни пелети достигат до 90% коефициент на ефективност.

Видове пелетни камини

  1. За директно отопление
  2. Вързани в мрежа за централно отопление и канализирани въздухопроводи.

 

Камините за директно отопление могат да бъдат поставени директно в стаята, която искаме да отопляваме. Те разполагат с по-малък резервоар за пелети, чието количество са достатъчни за отопление около 24 часа. Процесът на подаване на пелети е автоматичен. А отстраняването на пепелта се извършва ръчно, приблизително веднъж на седмица, тъй като дървесните пелети не отделят много пепел.

Пелетните камини имат стъклен отвор, за да се вижда огъня, но не са икономически рентабилни, за се закупуват, ако целта на използването им е само интериорен  уют. Камините на пелети са инвестиция, която организира разумното и евтино отопление.

Пелетната камина с водна риза загрява водата, която минава през отоплителния кръг. Тази система за отопление е като при другите, но за разлика от тези на нефт и природен газ, при отопление с пелети се включва резервоар за гореща вода. Повечето камини са с цикъл на самозапалване и изключване, които се регулират от термостат.  Не малко модели могат да бъдат оборудвани с устройства за дистанционно управление. Има пелетни камини, които имат компютърни системи за контрол на безопасност, а при възникнал проблем имат диагностични тестове, за да установят и покажат къде е проблема.

При горене дървесните пелети не отделят черен дим, а това е идеално за камините с прозорче от огнеупорно стъкло, което има декоративна функция – да се вижда пламъка.

Камините, които работят с дървесни пелети са напълно автоматизирани и сами дозират количеството пелети. Повечето модели могат да бъдат управлявани дистанционно от мобилен телефон.

Предимството на пелетните камини не е само това, че са до висока степен автоматизирани, а и високият коефициент на полезно действие. Ако отоплявате апартамент, който е около 80 кв. м., при денонощна работа на средна температура от 22 градуса и си подсигурявате топла вода, разходът ви на година ще е не повече от 600 лв.

Какви са цените на камините на пелети?

Цените на пелетните камини, разбира се, зависят от характеристиките на съответния модел. Дали са с луксозни керамични плочи, от какъв материал е направена горивната камера, какви допълнителни екстри има като дистанционно управление, интернет връзка през мобилен телефон, вградени или външни, декоративни рамки и други. Цената на камините с пелети зависи и от мощността им. Например, тези с мощност 20-30kW са на цени от около 6000-8000лв с ДДС., а камини на пелети с мощност 10-15kW са на цени от около 2000-5000 лв.

Ако трябва да отоплявате 100 – 150 квадрата, камината на пелети е отлично решение. Ако площта е по-голяма, то по-добрият избор е пелетен котел.

 

Какъв модел пелетна камина да изберете – вградена или външна/стояща?

Това зависи от предпочитанията ви, целите и възможностите на помещението.

Външните, невградени камини са с красив дизайн, но също могат да се облицоват допълнително, като се използват керамични панели. Тези камини са с двоен кожух и за разлика от вградените, те могат да работят само с дървесни пелети.

Вградените камини за пелети, позволяват и ползването на дърва, но не е препоръчително, поради високата запрашеност при изгаряне. Не е здравословно. Вградените камини могат да се изградят като старинна камина на външен вид, а бункерът за пелети може да се вгради също в облицовката, а може да се разположи и като при външните камини.

При самостоятелните стоящи камини камерата е по-малка от тази на вградените.

 

И за финал най-важната информация – според експерти, перспективата при този начин на отопление чрез пелетни камини е самият консуматив – дървесните пелети да останат сравнително по-евтини от природния газ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.