post

Квантовите компютри са все още в доста начална фаза на своята разработка и според някои специалисти те дори са по-скоро мит. Въпреки това много компании и учени инвестират активно в тази технология. А според компанията Isara тя може да бъде ключова и за fintech сегмента, съобщава CNBC.

Едно от основните предимства на квантовите компютри е смятането им за непробиваеми от хакери. Това означава защита на данните, което пък е сред основните притеснения на много хора, когато става дума за финансови услуги. За да бъде това възможно обаче, ще е необходима сериозна преработка на финансовия сектор, коментира Скот Тоцке, изпълнителен директор на Isara.

Квантовите компютри ще донесат много ползи като значително по-голяма изчислителна мощ, която ще може да се използва за анализиране на много повече вероятности и информация за много по-кратко време. От нея ще се възползват още изкуствения интелект, симулации, системи за моделиране. Може да се приложат и за детайлни финансови анализи и разработката на много по-сложни финансови услуги.

Разбира се, не всичко е чак толкова просто. Когато квантовите компютри станат реалност, ще е въпрос на време хакерите също да се сдобият с такива и да намерят уязвимости. Освен това ще могат да ги използват за атаки по съществуващата инфраструктура. Чрез квантов компютър много по-бързо и лесно ще може да се разбиват пароли, криптирани данни и алгоритми. Всичко това ще трябва да бъде защитено и Isara работи именно по това.

Според Тоцке е възможно в рамките на следващото десетилетие квантовият компютър да стане реалност. Подготовката за това бъдеще обаче трябва да започне още сега.

Leave a Reply

Your email address will not be published.