post

Използването на Bitcoin все още е сравнително сложно за масовия потребител. Според популярния и противоречив интернет предприемач Ким Дотком обаче, има начин криптовалутата да се направи доста по-достъпна. Той е създал специален Bitcoin плъгин за потребители на YouTube и канали във видео портала, съобщава CryptocoinsNews.

Плъгинът се казва Bitcache. Идеята му е да замени онлайн рекламите с своеобразен доброволен абонамент. В момента потребителите на YouTube могат или да се абонират за платената версия YouTube Red или да гледат рекламите в клиповете на любимите си канали, за да могат да ги спонсорират. И в двата варианта потребителят не знае каква част от парите достигат до авторите и ще се изненадат колко малки са сумите.

Според Дотком Bitcache може да реши този проблем. Чрез плъгина потребителят ще може по желание да дарява пари на избраните от него създатели на съдържание. Идеята е сумите да изравнят или дори да надскочат това, което авторът печели от рекламите.

Плъгинът е предвиден за YouTube поне в началото. Авторите на клипове могат да въвеждат сумите, които биха искали да получават от всеки зрител, а самите потребители да преценят дали да им ги дадат, ако са харесали съдържанието. Идеята е всеки потребител да дава съвсем малки суми, дори центове, както се печели от рекламите. Така и в самите Bitcache портфейли ще има малки суми, което не е интересно за хакерите.

Остава неясно, ако плъгинът добие популярност, как той ще може да се справя с крадените клипове. И в момента много профили просто свалят чужди клипове, особено популярни и ги качват от свое име, за да отклоняват приходи от реклама. YouTube има механизми за защита, но за момента не е ясно дали има такива в Bitcache.

Leave a Reply

Your email address will not be published.