post

Китай продължава със затягането на контрола над финтех индустрията. Предстои въвеждането на по-строг контрол за онлайн заемите, съобщава Financial Times.

Повечето домакинства в Китай имат ниски дългове, като властите в Китай от много време се опитват да мотивират потреблението. Сега обаче се появяват притеснения, че отдаването на заеми се случва твърде рисково и дори безотговорно, което създава рискове за икономиката.

В събота представител на китайската Централна банка обяви, че регулаторите ще предпазват от тези рискове. Според институцията, обществото също е загрижено за начина на работа на онлайн заемите. Затова банката и съответните регулатори ще работят заедно за справянето с тези рискове.

Това може да е проблем за сегмента на онлайн заемите. Те се радват на особено голяма популярност в Китай. Краткосрочните малки заеми в Китай са се увеличили с $225 млрд. за първите 9 месеца на тази година. През цялата 2016 г, ръстът им е бил 830 млрд. Намаляването на темпото се дължи именно на все по-строгия контрол.

Според онлайн изданието Caixin китайската Комисия по банкова регулация вече работи по рамка, която да регулира в детайли онлайн заемите. Черновата на новите мерки може да бъде представена скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published.