post

Китай има амбицията да бъде световната столица на fintech индустрията, съобщава TechWire Asia. Страната е лидер по инвестиции в сегмента – $6.4 млрд. само за миналата година, като има и една от най-големите и активни потребителски бази.

Това показват резултатите от проучване на консултантската компания Oliver Wyman. Според нея, макар да изостава в някои сфери, Китай има потенциала да бъде световен лидер и да оформя развитието на глобалната fintech индустрия.

Докладът дава за пример Peer-2-Peer преводите, които успяха да прехвърлят $5 млрд. в САЩ за 4 години. В Китай обаче същото е постигнато само за две години. Освен това ръстът на инвестициите в сектора е 300% в Китай и 42% в САЩ.

В Китай са и някои от най-големите fintech компани, както и най-големите инвестиции, които са получени от Alipay, Lufax, ZhongAn Insurance и др. Според Oliver Wyman Китай все още не е достигнал пълния потенциал на развитието на финансовите технологии. Според анализаторите това разгръщане тепърва предстои и се дължи на развитието на технологиите и “уникалната ситуация на китайската финансова система”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.