post

Китай и Индия са държавите с най-голямо разпространение на финтех услуги сред населението. Това показва редовният анализ на анализаторската компания EY, съобщава Quartz.

Общо 69% от дигиталните потребители в Китай използват поне една финтех услуга. Най-често това са дигиталните и мобилни плащания. В Индия 52% от дигиталните потребители използват поне една финтех услуга.

Великобритания се нарежда на трето място с 42%. Далеч назад в класацията остава САЩ с 33%, като те са водени от Бразилия, Австралия, Испания и други държави. За съжаление, България не попада в индекса, защото разпространението на финтех услуги у нас все още е твърде малко.

Разликата в мащабите също е впечатляваща. Най-големите финтех играчи в Китай са Alipay и WeChat. През миналата година през тях общо са минали 2.9 трилиона долара дигитални плащания. Общо двете услуги се използват от над 1 млрд. души.

Същевременно, в САЩ активните потребители на PayPal например са 200 млн. души, като общият обем на плащанията е 354 млрд. долара. Най-близкият конкурент на PayPal в САЩ е Zelle с 86 млн. потребители. Според анализ на ООН, финтех услугите и особено дигиталните плащания ще се радват на по-голям интерес в развиващите се държави, където те са по-достъпни. В развитите пазари има повече опции и потребителите са свикнали на традиционните методи, което ще отнеме повече време докато се пренасочат към финтех алтернативите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.