post

Китай може да забрани местните борси за обмен и търгуване с криптовалути. Това съобщава в. Wall Street Journal, като цитира свои източници в страната.

Решението може да дойде след наскорошната забрана за използване на initial coin offerings (ICO) за набиране на финансиране на компании и проекти. Според източниците на вестника причината е, че местните власти виждат криптовалутите като заплаха за икономиката. Според тях криптовалутите създават твърде много нестабилност и несигурност.

Китайските власти предпочитат да имат контрол над валутите, което не е възможно при виртуалните такива. Освен това криптовалутите улесняват компаниите и гражданите да заобикалят местните регулации и банковата система. През миналата година имаше и доста хора, които обменяха парите си в криптовалути от страх, че конвенционалната валута ще се срине.

Решението за забрана на борсите за обмен на криптовалути все още не е окончателно. Дори и да бъде прието, то ще отнеме няколко месеца докато се приложи.

Във всеки случай обаче това ще се отрази крайно негативно върху репутацията на виртуалните валути. The Verge посочва, че три от китайските борси за Bitcoin всъщност реализират 45% от пазарния дял на криптовалутата през последния месец. Забраната им ще донесе още по-голяма нестабилност и непредвидимост в стойността на Bitcoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.