post

Китайската централна банка е започнала първите стъпки в проучването и подготовката за собствена криптовалута, съобщава FinNews.Asia. Плановете датират от по-рано тази година, но вече са предприети и стъпки по реализирането им.

Новината идва на фона на забраните за използване на Initial Coin Offering (ICO) процедури за набиране на финансиране и обмена на криптовалути като Bitcoin. Ограничаването на криптовалутите обаче не означава, че страната е против тях като идея.

“Развитието на дигитална икономика изисква създаването на електронна валута, която да е емитирана от Централната банка. От основно значение е да ускорим проучванията и пускането на валутата”, коментира пред South China Morning Post Яо Киан, който ръководи отдела за проучвания на Централната банка в Китай.

Той не дава много подробности за самата бъдеща криптовалута. Казва обаче, че централизирана дигитална валута е в основата на дигиталната икономика, особено при еволюцията на парите от хартиени и метални към дигитални. Официалните дигитални валути ще променят световната финансова система, като са по-лесни за проследяване и мониторинг. С помощта на Big Data, изкуствен интелект и машинно обучение пък ще могат да се правят по-точни анализи на пазарите, допълва още Яо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.