post

Досега в САЩ рядко се говореше за регулации за финтех компаниите и повече за криптовалутите. Американски конгресмени обаче искат още тази година да се започне сериозна работа по темата, съобщава American Banker.

“Ако не направим нищо по въпроса с финтех, създаваме потенциал за проблеми по-натам. Не защото финтех е нещо лошо, но защото изоставаме от промените. Имаме добър шанс сега да построим път, по който да тръгнат нещата и мисля, че не трябва да го пропиляваме”, коментира конгресменът Емануел Клийвър от Демократите.

През миналата година американският Конгрес проведе дискусии по темата, но в крайна сметка не предприе никакви сериозни действия. Самият Клийвър подкрепя финтех компаниите и вече е гласувал за предложен закон от компаниите за онлайн заеми. Чрез него банковите заеми направени с определена лихва, ще могат да се продават законно на не-банкова фирма със същата лихва.

Клийвър обаче не крие, че във финтех има и рискове. Затова той иска Конгресът да поръча детайлно проучване на бранша, което да даде конкретна яснота за неговите предимства и рискове. Едва след това трябва да се започне работа и по конкретни регулации.

Той призовава Републиканците също да инициират дебати, включително и в Комисията по финансови услуги. Според него е нужен “редизайн” на цялата система и това трябва да стане заедно с представители на компаниите и “най-умните хора”, които да говорят пред комисията.

Leave a Reply

Your email address will not be published.