post

Новият премиер на Латвия Кришанис Каринс обеща да спре прането на пари. Но той има още едно важно послание. Според него, докато страната му може да е била врата за мръсни пари, останалата част от блока също има вина за това.
Балтийската държава беше разтърсена от финансова криза през 2018 г., когато шефът на централната й банка беше обвинен в приемане на подкупи и третата й най-голяма банка беше затворена. Скандалите, включително  и този за изпраните 230 милиарда долара в Danske Bank A / S в съседна Естония, обхванаха региона.

Година по-късно управителят на Централната банка Илмарс Римсевич – който отрича злоупотребите – се завръща на работа, след като най-висшият съд на ЕС отмени неговото отстраняване. Кришанис Каринс, който стана премиер на Латвия през януари тази година, казва пред медиите, че ще спечели доверието на инвеститорите, като затегне регулацията и изискванията за произхода на паричните средства във финансовата система. Той призова и други страни да действат в тази посока.
„Когато отидеш в магазин, да си купиш мляко, касиерът никога не те пита откъде е това 1,50 евро, те просто вземат парите ти и се усмихват. Е, така беше със 150 милиона евро. Ние не сме по-виновни от други страни. Ще променим модела си на работа. Загрижени сме, цяла Европа трябва да бъде по-внимателна и да предприеме решителни действия срещу прането на пари ” казва Каринс в интервю пред медиите.

От 2016 г. Латвия работи за изчистване на рисковите банкови клиенти. Глоби бяха наложени за действия, свързани с измама от 1 милиард долара в Молдова и сделки със Северна Корея, но това не беше достатъчно американската хазна да спре да обвинява ABLV Banka за пране на пари. Действията на САЩ показаха, че има недостатъци в европейската банкова система.

Латвия отдавна е убежище за руските магнати и не е единствената страна, която е подложена на контрол, заради парите, които произхождат от бившия Съветски съюз. Балтийските клонове на Danske Bank A / S и Swedbank AB също са допускали да обработват подозрителни парични потоци. Deutsche Bank AG също е замесена в отделни случаи, което поражда съмнения относно качеството на надзора и правоприлагането на целия континент. Борбата срещу изпирането на пари трябва да бъде осъществена на всички нива.

Сега Каринс ръководи правителство, което се бори с репутационните щети, нанесени от финансовите скандали през 2018 година. Неговият кабинет трябва да покаже напредък в прилагането на по-строгите правила или да рискува намаляването на притока на пари от Съвета на Европа, което ще  засегне икономическия растеж на страната.

„ Ние сме заинтересовани да не сме в сивия списък, но искам да отида още една крачка напред, за да спомогна за засилването на доверието. За да се случи това ми е необходима първокласна банкова система“ завършва изказването си Каринс.

 

Източник: статия „ Latvia vows to end money laundering, but asks will Europe?”, by Bloomberg.com, March 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.