post

Литва засилва фокуса си върху финтех индустрията и иска да бъде една от предпочитаните дестинации за този тип компании в Европа. Страната публикува и своя финтех доклад за 2017 г., в който дава подробности за развитието на сектора.

Целта на доклада е да покаже какво се случва с финтех компаниите в Литва и да рекламира страната за още такива фирми. “Едно от основните предимства на Литва, което страната предлага на чуждестранните компании, са ключовете към целия пазар на ЕС. 96% от всички финтех компании в Литва виждат Европа като техния основен пазар. Това, което отличава Литва от останалите е много по-краткото време за издаване на лиценз”, пише агенцията Invest Lithuania в доклада си.

Проучването посочва още, че през 2017 г. в Литва има 117 финтех компании. 35 от тях са започнали дейност през миналата година. Една трета от всички финтех компании в Литва вече са с персонал над 10 души, като общо почти 2000 души работят в сектора. По този показател финтех сегментът на Литва изостава значително от първенеца Великобритания където над 60 000 души работят във финтех сегмента.

Литва обаче ще остане част от ЕС и смята, че има по-бърз прираст на нови кадри, които да са подходящи за финтех индустрията. Освен това страната е отворена и за все повече квалифицирани кадри от държави извън ЕС. Това привлича интереса на финтех компании от Азия, които търсят място за европейските си централи.

Страната вече е определила, че финтех компаниите се регулират от Централната банка и платежната система CENTROlink. Тя работи и по допълнително облекчаване на процедурите за издаване на лиценз, което също привлича финтех компании, особено тези извън ЕС. Те са една от основните аудитории на Литва, която иска да иска да се превърне в предпочитана дестинация за тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published.