post

Разпознаването на лица се счита за биометрична технология от следващо поколение, тъй като е по-удобно от скенера на ирис или пръстов отпечатък. Потребителят може да бъде идентифициран, като просто погледне смартфона си, вместо да позиционира очите си в малка част от екрана, или да постави пръст, в търсене на сензора.

Технологията за лицево разпознаване дебютира с Galaxy S8 и се очаква да бъде използвана и в новия iPhone 8, който ще бъде представен есента. Въпреки удобството й обаче, тя не е достатъчно зряла, за да бъде използвана за задачи, изискващо повече сигурност, като мобилните разплащания например.

„За да може лицевото разпознаване да се използва самостоятелно при финансови трансакции, ще отнеме повече от четири години, като се има предвид сегашните нива на камерата и технологията за дълбоко обучение“ сподели източник от Samsung пред The Korea Herald.

Гигантът признава, че разпознаването на лица в Galaxy S8 е предназначено само за удобство при отключване на устройството и има по-ниско ниво на сигурност, в сравнение със сканирането на ириса на окото, или пръстовите отпечатъци:

„Не е нужно да използваме лицевото разпознаване за мобилни финансови трансакции, тъй като вече съществуват биометрични технологии на високо ниво, като разпознаване на ирис и пръстов отпечатък. Въпросът е, че просто няма смисъл“ продължава същият източник.

Корейски картови компании, сред които Samsung, KB, Hana и lotte заявиха, че понастоящем не са обсъждали със Samsung Electronics възможността за използване на технологията при финансови трансакции. И все пак експертите предвиждат, че в бъдеще биометричните технологии постепенно ще се движат към разпознаване на лице и глас, благодарение на удобството и универсалността им. Те са далеч по-практични, тъй като на потербителите ще се налага само да гледат към устройството и да говорят и по-универсални, защото вече всички телефони имат камери и микрофони, но много малко от тях притежават сензори за ирис или скенери за пръстови отпечатъци.

„Разпознаването на лице и глас е в основата на бъдещето, заедно с ириса и пръстовите отпечатъци, но са необходими повече от четири-пет години, за да може технологията да се използва за финансови трансакции. За сега тя ще е само допълнителен метод за идентификация“ сподели Джин Сеун-Хеон, ръководител на изследователския отдел за защита на информацията в областта на информационната сигурност в електрониката и комуникациите.

През март 2015 година, китайският технологичен гигант Alibaba демонстрира своята технология за разпознаване на лица при финансови трансакции, по време на компютърното изложение CeBIT за пръв път в света, но все още не е възприела този метод изцяло. Samsung използва сензори за пръстови отпечатъци при своята платформа за мобилни разплащания Samsung Pay в Galaxy S6 през 2015 година и скенер за ириса на окото във вече изтегления от пазара Note 7 и Galaxy S8.

“Скенерът за пръстови отпечатъци не се използва често в Samsung Pay, защото не е така удобен, както се очакваше. Прилагането на биометрично разпознаване зависи от начина, по който компаниите могат да направя по-удобни напредналите технологии“ сподели Лий Баунд-Тай, професор в KAIST College of business.

Корейската агенция за интернет и сигурност прогнозира, че пазарът биометрични технологии ще достигне 239 милиона долара през 2020 година, от 180 милиарда през 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.