post

Технологията, захранваща биткойн, може да помогне за подобряване на Facebook в бъдеще, твърди Марк Зукърбърг. Като част от ангажиментите си към социалната мрежа през тази година, нейният създател обяви, че ще разгледа използването на нови технологии за децентрализация. Една от тези технологии е именно тази, използвана за биткойн, посочва той в поста си, в който обяснява, че ще се вслуша в твърденията, че Facebook е нарушена и има нужда от промени. В дълъг пост собствения си сайт, Зукърбърг заяви още, че проблемът с интернет е, че си остава твърде централизиран и се контролира от няколко големи компании, сред които и самата Facebook, което е в противоречие с виждането на някои потребители, че интернет може да бъде идеалният начин за разпространине и децентрализация на властта.

„Много от нас навлязоха в технологията, защото вярвахме, че тя може да бъде децентрализирана сила, която дава повече власт в ръцете на хората” пише Зукърбърг. „Но днес повечето хора загубиха вяра в това обещание с появата на голям брой технологични компании и правителства, които използват технологии, за да наблюдават гражданите си“.

Именно за да се противопостави на това, Зукърбърг ще обърне внимание на технологията на биткойн за криптиране и декриптиране, която би могла да вземе властта и да я върне обратно в ръцете на хората, въпреки че така те рискуват по-трудно да контролират нещата. Споменаването на криптовалутата вероятно е знак, че Зукърбърг ще се позове на блокчейн, която се използва при новите валути като биткойн. Тя позволява информацията да се разпространява в различни компютри, вместо да е централизирана на едно конкретно място. Технологичните експерти предполагат, че блокчейн ще има революционно въздейстиве, далеч отвъд употребата й при криптовалутите и биткойн, защото би могла да се използва за съхраняване на различен вид информация по начин, който не може да се контролира от конкретна компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published.