post

Мексико също е от страните, които обмислят въвеждане на регулации за финтех компаниите и криптовалутите, съобщава Reuters. Планът за проектозакона трябваше да бъде представен преди 20-ти септември, но почти със сигурност ще бъде отложен заради силното земетресение, което засегна столицата на страната тази нощ.

Целта на проектозакона е да гарантира защита за потребителите и да създаде конкурентна среда, коментира по-рано президентът на страната Енрике Пена Нието. Освен това законът трябва да намали опитите за използване на финансовите технологии за пране на пари, финансиране на екстремисти и друга незаконна дейност.

Законът се смята за необходим и заради големия потенциал на финтех услугите в страната. Над 50% от жителите на Мексико нямат банкови сметки, което прави около 60 млн. души. Затова финтех компаниите виждат страната като идеално място за развитие на услугите си.

Проектозаконът се аргументира още, че иска да гарантира не само сигурността на потребителите, но и от тях да не бъдат събирани твърде високи такси. Той обаче все още няма особено много детайли за реалните мерки. Преди това трябва да бъде одобрен от независима комисия, след което да бъде гласуван от Сената. Едва тогава, ако има необходимото одобрение, ще започне работа по допълнителните закони и разпоредби, които да конкретизират всяка от мерките.

Leave a Reply

Your email address will not be published.