post

Широката популярност на безконтактните карти определено възпира растежа и приемането на мобилните платежни услуги като Apple Pay и Android Pay. Ново изследване във Великобритания доказва, че потребителите, които плащат ежедневните си покупки с мобилно устройство са далеч по-малко от тези, които използват карти или пари в брой. В анкетата, проведена от HH Global участват 2000 души, които посочват съображенията си за сигурността сред главните причини за бавното навлизане на технологията.

Apple Pay, която стартира във Великобритания през 2015 година, както и Android Pay, която навлезе в страната миналата година, позволяват на потребителите да правят незабавни плащания с помощта на мобилните си телефони, подобно на тези с безконтактни карти, но докато трансакциите с този вид карти са нарастнали тройно през миналата година до 25 милиарда лири, то мнозинството от клиентите не вижда ползата от използването на еквивалентната мобилна технология. В други държави, където безконтактните карти не са така широко разпространени, мобилните разплащания са далеч по-добре приети.

След навлизането на Android Pay във Великобритания, процентът на мобилните плащания до февруари тази година е нарастнал до 8%, което представлява значително увеличение, спрямо 3.5% за 2016.

Това, че технологията съществуа, не означава, че потребителите ще променят навиците си незабавно.“ заяви Робърт Макмилън от HH Global. „Мобилните плащания страдат от съображения за сигурност, но и от това, че клиентите нямат достатъчно наличност, или просто не са така важни за тях, като безконтактните карти, които всъщност правят същото“.

Привържеинците на мобилните плащания твърдят, че технологията е по-безопасна, тъй като изисква потвърждение чрез пръстов отпечатък, а информацията за картата е криптирана, но 61% от анкетираните смятата, че новите видове разплащания са далеч по-несигурни от използването на пари в брой, докато едва 26% са подкрепили именно мобилните трансакции.

Според проучване на Loup Ventures, в САЩ 13% от 680 милиона потребители на iPhone са пробвали Apple Pay, въперки че услугата не работи на устройства по-стари от две години.

Leave a Reply

Your email address will not be published.