post

В близко бъдеще ще плащаме за стоки и услуги с телефоните си, вместо с кредитните карти, твърди доклад от Конференцията на ООН за търговия и развитие. През 2014 година 51% от плащанията в развитите страни са направени с кредитни карти. Очаква се този брой да намалее до 46% през 2019 година, тъй като напредъкът в технологиите ще улесни хората да се разплащат за всичко с телефоните си. Това обаче не се отнася за развиващите се страни, където паричните средства все още са предпочитан избор. На места като Египет, покупките от електронна търговия все още се плащат в брой, а Кения, която отбелязва ръст в мобилните плащания, все още не е успяла да се пребори с кешовите плащания. Скорошно проучване на UNCTAD установи, че там мобилните плащания са предпочитан избор при онлайн трансакции.

Ако се чудите какво би било да разчитате само на мобилни плащания, Китай е примерът за тези технологии. Страната е доминирана от услуги като WeChat Pay и Alypay, като последната се използва от 68% от онлайн купувачите. Двете услуги са обработили близо 3 трилиона долара през миналата година.

В бъдеще ще се използва блокчейн технология за трансграничните плащания, което може да улесни потребителите за скъпите такси за трансакциите, тъй като тези услуги са взаимно свързани, сигурни и по-евтини. Това обаче не е предпочитаният избор, тъй като докладът отбелязва, че подобренията в сигурността и размерът на минималната трансакция ще доведат до увеличено приемане на мобилните плащания.

Leave a Reply

Your email address will not be published.