post

Fintech компаниите се възползват максимално от основното предимство на технологиите – бързината. Те с лекота могат да развиват и предлагат нови услуги и и да се нагаждат спрямо последните тенденции. За традиционните банки обаче това не е толкова лесно.

Идва голяма промяна в сегмента и банките имат шанс да се възползват от нея, смята Майк Камерлинг, който е главен продуктов директор на AEVI. Според него идва нова, отворена екосистема, която е базирана на пазар на приложения и услуги. Тя ще сближи банките с търговците и fintech компаниите, казва Камерлинг пред Fintech Weekly.

Ръстът на мобилните плащания през 2016 г. е 42%, казва Камерлинг. Това означава, че и малките търговци трябва да имат и да предлагат възможно най-много начини за онлайн плащания. Така ще могат да отговорят на различните нужди и предпочитания на потребителите. В момента обаче повечето POS терминали са много сходни и не предлагат това разнообразие. Това пречи и на банките, които не могат да навлязат по-бързо в сегмента на онлайн и мобилните плащания, допълва Камерлинг.

Според него решението на проблема е сближаването на fintech стартъпите с банките, а не противопоставянето им. Голяма част от fintech компаниите разработват именно различни методи, устройства и терминали за плащания. Това дава необходимото разнообразие на търговците и банките. Тя ще е полезна и за B2B услуги, за корпорации и малък и среден бизнес. Банките ще могат да създават допълнителни пакети с услуги с различни опции за плащане, допълнителни бонус схеми за лоялни партньори, гъвкави такси.

Така ще могат да отговорят и на все по-бързото темпо на навлизане на мобилните разплащания. Очаква се през тази година 46% от всички POS плащания да са чрез мобилно устройство. Единствено отворената екосистема и съвместната работа между участниците в нея ще помогне на всички, включително и на банките, да издържат на темпото.

Leave a Reply

Your email address will not be published.