post

Bitcoin отново е на гребена на вълната и се радва на исторически нива на стойността си. Но докато засега криптовалутата изглежда едноличен лидер в сегмента, то тя може би няма да е непоклатима от първото място, смята Джак ду Роуз от компанията Colony, която разработва базирана на Ethereum операционна система за отворени организации.

Именно криптовалутата Ethereum се оформя като основен конкурент на Bitcoin, който “изяжда” от пазарната ѝ шапка. Един от основните проблеми на Bitcoin е забавянето на самите транзакции. Инфраструктурата не издържа на големия брой транзакции и се появява опашка с чакащи. Освен това средната такса на транзакция е около $1.50, което е доста, особено, ако се чака с часове за нея. Същевременно има доста спорове за бъдещето на Bitcoin и какво да се направи, за да се реши проблемът.

Ethereum няма подобни тревоги и се смята за подобрена и усъвършенствана технология на Bitcoin. Освен това, поне за сега, има по-единно и единомислещо общество, както и доста поддръжници, включително банки и финансови институции. Ethereum е замислен като платформа за децентрализирани апликации в Peer-2-Peer мрежи.

Това я прави предпочитана за множество финансови приложения и услуги, което има потенциал да я направи основна във финтех сегмента. Освен това тя в голяма степен разчита на Initial Coin Offerings (ICO), при които новите услуги могат да предлагат токени за своята платформа. Смисълът и стойността им варира, но общото е, че продажбата им осигурява финансиране за реализирането на дадената услуга или приложение. Освен това тя създава и своеобразно общество от хората, които са купили тези токени и имат интерес услугата да стане популярна, за да могат да възвърнат инвестицията си с печалба.

Дали Ethereum и в частност Ether, на която е базирана, ще изпревари Bitcoin? Възможността е напълно реална, особено ако Bitcoin не реши проблемите си бързо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.