post

Цените на голяма част от банковите услуги за бизнеса в България са по-високи в сравнение със средноевропейските. Това е установило проучване на Фондация “Граждани срещу бюрокрацията”, представено от председателя на организацията Стефан Христов.

Откриването на банкова сметка струва между 10 лв. и 300 лв. в лицензираните банки в страната, включващо такса откриване и минимално салдо по сметката. Размерът на годишното обслужване на сметка е между 72 и 720 лв., отчита анализът. За сметка на това навлизащите в страната FinTech компании като Paysera, TransferWize и други не калкулират никакви такси за откриване и обслужване на сметки.

Според данните на БНБ средната минимална цена за международен превод в евро по електронен канал на потребители, в рамките на ЕС е 16,62 евро. Същата услуга във FinTech компанията Paysera например е едва 0.15 евро, като първите 30 превода, в рамките на един месец са безплатни за физическите лица. Очакванията са с въвеждане на единна зона за плащания в евро (SEPA) в рамките на Европейския съюз да доведе до намаляване на разходите и за бизнеса. Бизнесът плаща доста по-високи в сравнение с европейските такси за входящи и изходящи международни банкови преводи, сочи още анализът.

В ЕС съществуват редица директиви, които изискват финансовата тежест за валутни преводи за компаниите да бъде максимално уеднаквена без значение, от коя страна-членка се осъществява трансакцията. Полша например е въвела системата SEPA още през 2011 година и по този начин е съдействала местния бизнес да банкира при чувствително изгодни условия, въпреки че страната не е в еврозоната, коментира Стефан Христов.

Очакванията на Фондацията “Граждани срещу бюрокрацията” са средните цени на банковите преводи в страната да се намалят в близките месеци и години. При така публикуваните средни цени, обявени от БНБ за валутни преводи, на практика българският бизнес е неконкуретнтоспособен, ако направим съпоставка с подобно дружество от страна-членка на ЕС , коментира и Мартин Богданов, изпълнителен директор на FinTech компанията Paysera. Компанията предлага услугите си от няколко месеца в България, но за този период успяхме да направим съществени икономии за редица местни компании, сподели още той и даде пример с техен клиент, който е направил икономии от двеста и тридесет евро на месец, след като е преминал изцяло към FinTech платформата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.