post

Автоматизация, обработка на данни и анализ на данни. Това е ключово за развитието на банките, смята главният оперативен директор на инвестиционната банка на UBS Беатриз Мартин Жименез, казва тя в интервю за BusinessInsider.

“Не мисля, че автоматизирането на определени дейности е нещо ново за банковата индустрия. Но досега тя е била насочена главно към вътрешните дейности. Въпросът, който си поставихме преди две години, е можем ли да автоматизираме неща и в във фронт офиса”, коментира Жименез.

“От използване на робот, който да автоматизира даден процес, до прилагане на изкуствен интелект за взимане на решения, анализ и обработка на данни, включително и неструктурирани данни, за да предвидим поведението и решенията на клиента. Можем ли да приложим тези решения?”, коментира тя.

Банката вече е разработила свой робот, който всъщност е софтуер. Той прехвърля данни от една таблица в друга и върши досадната работа, която досега трябваше да се изпълни от хора. Целта е служителите да бъдат свободни да вършат друга, по-продуктивна дейност. “Това са решенията, които са част от 2017 г. и напред. Смятаме, че това е начинът, по който банките ще могат повече от всякога”, коментира Жименез.

Според нея това са технологии, които в момента се разглеждат активно от всички банки.Основната разлика е коя как ще ги приложи и доколко ефективно. “UBS винаги е била близо до финтех и иновациите. Както за всяка друга банка има три избора: сключват партньорство, правиш го самостоятелно, което според мен е трудно или инвестираш, което правим ние”, допълва тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published.