post

Борбата за пазарен дял при мобилните плащания става все по-ожесточена. Според скорошен доклад, Apple е начело в класацията с цифровия си портфейл и се очаква да удвои потребителите си през текущата година. Проучването е публикувано от Juniper Research тази седмица и според изчисленията в него, 86 милиона клиенти в световен мащаб ще използват Apple Pay до края на 2017, докато техният брой през миналата година е бил 45 милиона.

Трите най-големи мобилни платформи – Apple Pay, Android Pay и Samsung Pay заедно ще достигнат 150 милиона потребители до края на годината, като тези на Apple Pay ще представляват около 57% от всички. Комбинираният пазарен дял на трите платформи се очаква да достигне 56% от общите мобилни, безконтактни плащания до 2021 година, сочи проучването, като общата им потребителска база ще надхвърли 500 милиона.

„ Изследването установи, че Apple Pay и алтернативните портфейли, свързани с него, ще се утвърдят като основен избор за безконтактен механизъм на плащане в САЩ. Предизвикателството, пред което се изправят Apple и нейните конкуренти обаче е да гарантират, че имат нужната действаща структура, необходима на потребителите, за да извършват своите плащания в магазините“ се казва още в доклада.

Тази прогноза идва в момент, в който трите платформи продължават да разширяват предлагането на своите услуги на нови пазари, а конкуренцията в останалите сектори става все по-голяма. През първото тримесечие на тази година, Индия стана дванадесетия пазар на Samsung, Apple добави към списъка си Ирландия, а скоро се очаква да се присъедини и Италия, като петнадесети по ред пазар, а Android Pay навлезе в Белгия и това е нейният десети пазар.

За да успеят да наберат потребители, Apple, Google и Samsung ще трявбва да преодолеят съпротивата на редица компании, като сред основните им конкуренти са банките, гигантите в електронната търговия, търговците на дребно и правителствата на някои държави. В допълнение доминиращите китайски доставчици на подобни услуги – Alipay и WeChat Pay, разполагат с огромен брой лоялни потребители. По данни на китайското правителство, близо 68% от местните клиенти притежаващи мобилни телефони, са направили поне едно разплащане през тях през изминалата година, което се равнява на 469 милиона души.

Leave a Reply

Your email address will not be published.