post

Историческата търговска улица Wuma в град Уенжоу, провинция Zhejiang, стана първата в Китай, в която се предлагат разплащания чрез лицево разпознаване. Градът е известен още като люлка на частното предприемачество. Правителството в град Уенжоу се присъедини към Ant Financial, оператор на най-голямата платформа за онлайн плащане в Китай Alipay и към гиганта на електронната търговия Alibaba чрез споразумение, подписано през май 2015 г. за съвместно разработване на “интелигентна” бизнес зона. От януари 2019г. хората на улица Wuma (Пет коня) на града имаха предимство първи да изпробват иновативния начин за “плащане с лицето си”. Около 20 магазина на улицата са оборудвани със системата на Alipay за лицево разпознаване , наречена Dragonfly. В местните магазини клиентите могат да използват устройството на Alipay с размери на iPad – да сканират лицето си и  да завършат плащането за по-малко от 10 секунди. Мениджърът на магазините Nan Hai каза, че мобилните плащания са станали много популярни и спестяват неприятностите при броенето на пари.Mao Xinqin, директор на администрацията на улицата заяви, че плащанията чрез разпознаване на лицето могат да подобрят ефективността по време на пиковия сезон за туризъм и пазаруване.
Yang Peng, вицепрезидент на Ant Financial отбеляза, че Alipay е модернизирала платежната система с помощта на 3D структурирана светлинна камера и може да осигури точност от 99,99%.

Други търговски зони в Уенжоу също ще увеличат използването на разплащанията чрез лицево разпознаване през тази година. Според Dai Wenhu, заместник-ръководител на търговското бюро на града, Уенжоу иска да трансформира традиционните бизнес модели, използвайки модерни цифрови технологии от големи компании като Alibaba. Проектът, който използва хардуер за търговци за поддръжка на мобилни плащания също може да разбере точно нуждите на клиентите.
Градът работи и с Ant Financial, за да разработи система за оценка на финансовата надеждност на малките и средните предприятия. Ye Xinming, заместник-директор на финансовия офис на Уенжоу заяви, че компаниите, които се радват на стабилни бизнес условия, ще имат приоритет при получаването на различни преференциални политики и услуги като заеми от банки и маркетингови субсидии от Alipay.

 

Източник: статия „ China’s first facial recognition payment – based shopping street opens in Wenzhou“ by Chinadaily.com, January  2019

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.