post

Русия рязко промени политиката си към криптовалутите. Руската Центрлана банка  обяви, че ще блокира всички сайтове, които продават Bitcoin и останалите криптовалути, съобщи Reuters.

Решението идва бързо след реч на руския президент Владимир Путин, в която той казва, че криптовалутите са опасни и се използват за престъпна дейност. Преди тази реч руските регулатори бяха доста отворени към виртуалните валути и дори планираха разрешаването и официалната им регулация.

Вчера обаче позицията на институциите се промени. Заместник-гуверньорът на банката Сергей Свецов обяви по време на конференция в Москва, че виртуалните валути са съмнителни и инвеститорите трябва да бъдат защитени, а банката не може да стои със скръстени ръце. Междувременно в Сочи, Владимир Путин обяви, че криптовалутите могат да се използват за пране на пари, укриване на данъци и финансиране на тероризъм.

Според Свецов интерес към криптовалутите има главно заради възможността за лесна и бърза печалба в момента. Той смята, че критповалутите не се виждат от хората като средство за плащане, а активи за финансова търговия. “Смятаме, че за нашите граждани използването на подобни криптовалути като форма на инвестиция носи неразумно големи рискове”, коментира Свецов.

Leave a Reply

Your email address will not be published.