post

Русия обмисля легализирането на криптовалутите и това може да се случи още през 2018 г. В момента руската централна банка работи заедно с финансовото министерство по рамката на предложението, съобщава агенция Bloomberg.

Основната цел е въвеждане на правила, които да предотвратят използването на криптовалути за пране на пари и нелегални трансфери. “Държавата трябва да знае във всеки един момент кой стои от двете страни на финансовата верига. Ако има превод, хората, които го извършват трябва да знаят от кого са купили нещо и на кого продават, точно както е с банковите операции”, коментира заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев.

Решението ще е част от мерките на Централната банка за пресичане на схемите за пране на пари. Повечето традиционни методи вече се изчерпват и фалшивите заеми и преводи са намалели наполовина до $771 млн. през миналата година.

Това насочва все повече внимание към криптовалутите като Bitcoin. Централната банка съобщава, че решението дали те ще бъдат приети като актив или разплащателно средство ще бъде взето до средата на тази година.

Според първоначалните планове, криптовалутите в Русия може да се направят достъпни чрез банкови сметки. Тоест, потребителите, които желаят да ги използват, задължително ще трябва да купуват криптовалута чрез банкова сметка. Обсъждат се и други варианти, в зависимост от това както какъв актив може да бъдат признати криптовалутите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.